Presning af grønne druer 1

Øvelse gør mester

Presning af grønne druer 1

De første år fremstillede vi vin i et lille rum, som blev indrettet i garagen. Det er vigtigt at kunne styre temperaturen, så det var med god isolering og elvarme. Beholderne var glasballoner.

I takt med at de nye planter begyndte at bære druer, ville rummet blive for lille, så vi byggede i slutningen af 2011 et større produktionsrum i en del af en staldbygning.
Rummet fik Fødevarekontrollens godkendelse i starten af 2012, og vi blev fra da af en ”kommerciel vingård”, fordi godkendelsen er nødvendig for at vi må sælge vores vin.

Vineriet er løbende blev udstyret med diverse grej – el-afstilker, hydropresse, tanke, pumper, filtre, propmaskine, måleudstyr og meget andet. Alt sammen med til, at der kan laves vin på en professionel måde, men det er håndværket med viden, øvelse og erfaring, der gør udslaget. Grejet letter diverse processer, men skaber ikke vinen.

Vi har gennem årene fremstillet mange typer vine – bordvine (hvid, rosé,rød), hedvine (portvinstype, sherrytype), dessertvine og mousserende vine
Æblevine er også på programmet – fremstillet af vore egne æbler fra gamle og nyere træer, nogle af ukendt sort. ”Guldkysten” en æble-dessertvin/aperitif er en af dem.

Variationen af vine kan du se under Fjordgårds vine, og der kan du også se de aktuelle præmieringer og medaljer, vi har opnået i konkurrencer. 
Bedømmelserne i konkurrencer er vigtige for os - dels fordi de er et ”blåt stempel” på vores arbejde og udtryk for, at vi er på rette vej – og dels i forhold til besøgende og kunder, hvor det medvirker til at fjerne den naturlige skepsis i forhold til dansk vin.

Fra at lave vin som hobby, uden de store overvejelser, er ambitionerne over årene vokset.
Vi vil fremstille vine, som kan begå sig i professionelle bedømmelser med andre vine, og det skal ske i en håndværksmæssig og ukompliceret proces.